Beeld

Presenteren en voetbal: de 7 belangrijkste overeenkomsten


10 juni 2019

De Oranje Leeuwinnen spelen vandaag hun eerste wedstrijd van het WK 2019 en het team is een serieuze favoriet op het toernooi. Wat hebben voetbal en presenteren gemeen met elkaar? Meer dan je denkt. De 7 belangrijkste overeenkomsten.

1.      Je piekt in kort tijd
Een voetbalwedstrijd duurt twee keer 45 minuten (zonder blessuretijd of verlenging). In die 90 minuten moet alles gebeuren. In een presentatie is dat niet anders (al moet de presentatie niet langer duren dan de helft van de eerste helft). Het is jouw moment (om te presenteren) en nu moet je het doen.

2.      Goede voorbereiding
Geen voetballer gaat het veld op zonder een goede training. Uithoudingsvermogen, kracht, tactiek, inzicht in de tegenstander, aan alles wordt gewerkt. Een goede spreker bereidt zijn verhaal net zo goed voor. Inhoud, je houding, de setting, het publiek, alles is even belangrijk om je doel te bereiken.

3.      Focus op je doel
Sta je eenmaal op het veld dan gaat het nog maar om 1 ding, je doel bereiken. Voor de Oranje Leeuwinnen betekent dat het winnen van de wedstrijd. Voor jouw presentatie betekent dat een weergaloze indruk maken, je publiek inspireren of het binnenhalen van een nieuwe opdracht. Zorg dat je je doel van tevoren scherp hebt.

4.      Passie en energie
Als je niet van voetbal houdt, zal je nooit een topvoetballer worden. Elke wedstrijd moet je weer vol energie en passie het veld op. Alleen dan haal je het beste uit jezelf. Ook voor je presentatie heb je energie en passie nodig om je publiek te overtuigen. Ga op zoek naar het haakje in je verhaal waar jij energie van krijgt.

5.      De kaders
Het voetbalspel kent duidelijke regels. Daarbinnen kun je scoren. Overtreed je de regels, dan is het vaak in het voordeel van de tegenpartij. Ook een presentatie heeft zijn eigen speelveld. Wees je bewust van de (ongeschreven) regels, zoals tijd, omgangsvormen en etiquette.

Oranjesupporters op de tribune 

6.      De kracht van het publiek
Het publiek van een wedstrijd wordt weleens de 12e speler genoemd. Het kan je helemaal opzwepen, maar het kan je ook energie kosten. Wees je bewust van je publiek als je gaat presenteren en maak verbinding. (lees ook mijn eerdere blog over je publiek). 

7.      De nabeschouwing
Na afloop van een wedstrijd zijn er altijd spelers die een reactie geven op het spel. De kunst is om kritisch naar jezelf te kijken. Ook na een presentatie. Heb je bereikt wat je wilde en gaat je publiek naar huis met dezelfde boodschap die in je hoofd had?  

Terug naar het overzicht

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht