Beeld

Opinie Joop.nl: Maak nieuwe generatie weerbaar voor opruiers


8 februari 2021

Na de rellen van vorige week in diverse steden in Nederland drongen de vergelijkingen zich op met de bestorming van het Capitool. Een gebeurtenis die volgens verschillende politici het directe gevolg is van de opruiende woorden van Trump.

Ook hier laaide na de rellen de discussie op over stemmingmakerij en opruiing. In Urk tweette de PVV er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de avondklok op Urk niet zou worden gehandhaafd. En Forum voor Democratie schreef: ‘Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten.’ Ophitsing, meenden Klaver en Segers. Onzin, vonden Baudet en Wilders, die het geweld veroordeelden.

Miljoenenpubliek
Het is goed dat de discussie over het gebruik van opruiende teksten oplaait. Het (gesproken) woord heeft de afgelopen decennia nieuwe macht verworven. Dankzij het internet gaat een enkele speech plotseling viraal en bereikt miljoenen mensen. Iedereen met een internetaansluiting kan zich met een simpele klik door de meest vage sprekers in zijn woonkamer laten inspireren.

Dat roept de vraag op of we ons bewust zijn van de retorische middelen die op ons worden losgelaten. Historicus Thijs Kleinpaste noemde de Capitoolbestormers zaterdag 30 januari in de Volkskrant ‘nuttige sukkels’. “Ze zijn stelselmatig voorgelogen en gebruikt als figuranten in het politieke spel van anderen.” Dat zal zeker niet voor alle Trump-aanhangers gelden. Maar je vraagt je wel hardop af, waarom zoveel van zijn aanhangers zich zover lieten meeslepen?

Gelijk krijgen
Trump mag dan misschien niet worden gezien als een geweldige inhoudelijke spreker, maar hij besefte als geen ander dat het niet alleen gaat om ‘gelijk hebben’, maar vooral om ‘gelijk krijgen’. Hij heeft ons laten zien hoe belangrijk emoties en retorische middelen zijn om de overtuigingen en acties van anderen vorm te geven. Zelfs professionele communicatie professionals kunnen nog iets leren van zijn aantrekkingskracht.

Een kleine greep uit de technieken die hij inzette.

Lees verder op Joop.nl

 

Terug naar het overzicht

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht