Beeld

De kracht van Eberhard als spreker, en wat wij van hem kunnen leren


21 september 2017

Burgemeester Eberhard van de Laan van Amsterdam liet afgelopen week weten dat hij zijn functie neerlegt. Het maakte veel reacties los en de geliefde burgemeester kreeg zelfs woensdagavond een staande ovatie voor zijn ambtswoning. Van der Laan was geliefd. Zijn grootste kracht als spreker was dat hij oprecht en betrokken overkwam.

Veel mensen die wel eens moeten spreken dromen er van om als een soort Obama op het podium te staan. Dat is zonder twijfel een geweldige spreker. Maar het is de vraag of zijn stijl in veel van de settings effectief zou zijn. We zijn er hier in de lage landen misschien toch iets te nuchter voor. Het is vaak veel effectiever om dicht bij jezelf te blijven, en om het ‘klein’ te houden. Van der Laan kon dat heel goed. Ik heb naar een videoboodschap gekeken uit 2013 waarin hij voorzitter is van de Taksforce kinderen veilig. Wat direct opvalt is de manier waarop hij staat en spreekt. Hij heeft van nature een prettige vaderlijke spreekstem, maar hij staat ook met zijn handen op zijn rug.

Normaliter adviseer je een spreker niet snel om met zijn handen op zijn rug te spreken, omdat het nogal passief en ongeïnteresseerd kan overkomen. In dit geval, en door de manier waarop hij spreekt, wekt het juist iets vertrouwelijks op. Het is alsof hij bij je in de kamer op een feestje met je staat te praten. De houding is ook kwetsbaar en open, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houding met de handen over elkaar.

Bedenk dat een speech eigenlijk een dialoog is, een ‘gesprek’ met je publiek. Het gaat niet om het uitstorten van informatie, maar om de verbinding die je maakt met je publiek. Daarom werkt het ook nooit als je alleen maar iets opleest.

Wat Van de Laan nog meer doet is dat hij het direct persoonlijk en concreet maakt. Hij vertelt dat hij zelf vader is van vijf kinderen. Daardoor voelen we als publiek dat hij betrokken is (waarbij niet gezegd dat mensen zonder kinderen dat niet zijn natuurlijk). Het spreekt vooral onze emotie aan. Hij vertelt ook hoeveel slachtoffertjes er jaarlijks zijn (119.000) en zet met voorbeelden deze getallen om in beelden. Twee keer de Kuip of de Arena. En één kind per klas. Dat zegt veel meer dan een nummer.

Het is ook mooi om te zien dat hij de mensen waar het om gaat, de kinderen, persoonlijk aanspreekt. Heel vaak wordt er in videoboodschappen of presentaties over de hoofden van de betrokkenen heen gesproken. Maar Van der Laan richt zich tot de kinderen zelf en zegt dat als ze ergens mee worstelen ze naar de portier van het stadhuis kunnen komen en naar hem kunnen vragen. Hij zal er dan persoonlijk voor zorgen dat er wat gedaan wordt. Hij spreekt ze dus niet alleen aan, maar geeft ze ook een mogelijkheid waar ze iets mee kunnen doen. Let ook op het eenvoudige taalgebruik dat hij gebruikt: ‘Weet je, als we hier met zijn alleen gewoon aan gaan staan, dan gaan we dit gewoon winnen.’

Bovengenoemde voorbeelden helpen om een boodschap persoonlijk te maken, maar het zijn natuurlijk geen lapmiddelen voor echte betrokkenheid. En dat is wat de Burgemeester wel had. Hij leest niet op, maar het verhaal komt uit zijn hart. Dat kun je bereiken door bij elke presentatie die je zelf geeft op zoek te gaan naar de persoonlijke link die je met het onderwerp hebt. Probeer te ontdekken wat jou raakt in het onderwerp en baseer of bouw je verhaal op/rondom die emotie. Wordt je ergens blij van, enthousiast of juist geëmotioneerd?

Lukt je dat, dan zul je merken dat het vertellen een stuk makkelijker gaat.

Meer ideeën en inspiratie ontvangen over presentaties, volg me dan op fb (Speaking Matters Leusden) of neem een kijkje op mijn website www.speakingmatters.nl

Hoe zorg je voor betrokkenheid bij je verhaal als je een grote reorganisatie moet aankondigen? Dat lees je volgende week in een nieuwe blog. Altijd up to date blijven, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

Terug naar het overzicht

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht