Speaking Matters blog

Blog image

Opinie Joop.nl: Maak nieuwe generatie weerbaar voor opruiers

8 februari 2021
Iedereen met een internetaansluiting kan zich met een simpele klik door de meest vage sprekers in zijn woonkamer laten inspireren.

Opinieartikel op Joop.nl. 
#Tuig #fakenews #verzet. Nooit eerder heeft iedereen zo massaal de mogelijkheid om zijn stem te laten horen als in het digitale tijdperk. Maak de nieuwe generatie weerbaar voor opruiers. Voed ze op met de lessen van de klassieke retorica.  
Lees meer

Blog image

Little remains of Trump without his audience

1 oktober 2020
The first presidential election "debate" between Joe Biden and President Donald Trump was characterized by interruptions, rudeness, hostilities and chaos. Anyone wishing to learn more about the positions and future visions of the candidates, for the world's most important vacancy was disappointed. The only thing that became clear: without his cheering crowd, little is left of Trump than a whining toddler.
Lees meer

Blog image

Er blijft weinig over van Trump zonder publiek

1 oktober 2020
Het eerste presidentiële verkiezings‘debat’ tussen Joe Biden en president Donald Trump kenmerkte zich door interrupties, onbeleefdheden, vijandigheden en chaos. Wie wijzer wilde worden over de standpunten en toekomstvisies van de kandidaten voor ’s werelds belangrijkste vacature, kwam bedrogen uit. Het enige dat duidelijk werd: zonder zijn juichende aanhang blijft er weinig meer over van Trump dan een dreinende peuter.
Lees meer

Blog image

Wil je dat meer mensen desinfecteren? Waarschuwen helpt niet. Dit werkt wel.

19 augustus 2020
Het is je vast wel opgevallen. Het aantal mensen dat de handen desinfecteert bij de supermarkt is behoorlijk gekelderd. Stonden we aan het begin van Cornona keurig in de rij. Nu we het zelf moeten bijhouden, slaat de laksheid toe. Maar wat nou als je een winkel, bedrijf, school of afdeling runt? Hoe krijg je dit aantal dan weer omhoog? Een (vriendelijke) waarschuwing werkt in ieder geval niet. Deze overtuigtip* werkt wel.
Lees meer

Blog image

Daarom is presentatie Trump zo krachtig en wat vertel jij (onbedoeld) tussen de regels?

9 juli 2020
De presentatie die president Trump hield aan de vooravond van Onafhankelijkheidsdag maakte nog al wat los. De New York Times noemde de speech ‘dark and divicive’. Anderen, zoals de conservatieve commentator Cimball waren juist enthousiast over het verhaal aan de voet van Mount Rushmore: (de speech red.) ‘vibreerde met energie en existentiële vastbeslotenheid’. Zoals gewoonlijk sprak Trump klare taal. Maar hij doet nog iets anders. Hij versterkt zijn presentatie met een saus van woorden.
Lees meer

Blog image

Roem of vergetelheid: voorkom een saaie presentatie

2 juli 2020
Om deuren te openen heb je een waanzinnig goed verhaal nodig. Met dit verhaal ga je klanten overtuigen van de kracht van jouw bedrijf. Een nieuw idee of voorstel lanceren. Of medewerkers voorlichten over een nieuwe koers. Dus wil je enthousiasmeren, boeien en overtuigen. Hoe voorkom je dat je met een saaie presentatie wegzakt in vergetelheid.
Lees meer

Blog image

Dit is een van de meest gemaakte fouten van sprekers. En hij is gemakkelijk te voorkomen

21 juni 2019
Een paar jaar geleden nam een belangrijke en zeer gewaardeerde directeur afscheid van het bedrijf waar hij werkte. De organisatie plande een mooie afscheidsreceptie en een speech door iemand van buiten de organisatie. Ik kreeg de vraag om de speech te schrijven.
Lees meer

Blog image

Presenteren en voetbal: de 7 belangrijkste overeenkomsten

10 juni 2019
De Oranje Leeuwinnen spelen vandaag hun eerste wedstrijd van het WK 2019 en het team is een serieuze favoriet op het toernooi. Wat hebben presenteren en voetbal gemeen met elkaar? Meer dan je denkt. De 7 belangrijkste overeenkomsten.
Lees meer

Blog image

Indrukwekkende Speech Vrijdag: Aletta Jacobs over het vrouwenkiesrecht

17 september 2018
Ze was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. Aletta Jacobs (1854-1929) was op alle fronten een zeer bijzondere vrouw. In deze blog besteed ik elke week aandacht aan een indrukwekkende speech door een Nederlandse vrouw*.
Lees meer

Blog image

Je overtuigt niet met feiten

6 september 2018
‘Een idioot’, zo zou de stafchef van het Witte Huis John Kelly president Donald Trump hebben genoemd. Dat is te lezen in het boek Fear van journalist Bob Woodward dat binnenkort verschijnt in Amerika. De stafchef ontkende direct en verklaarde volledig toegewijd te zijn aan de president. Wie van de twee moet je nou geloven? We zijn geneigd diegene te geloven waar we het meest mee gemeenschappelijk hebben. Dat geldt ook voor jouw als spreker.
Lees meer

Blog image

3 speeches die je zeker inspireren om zelf te presenteren

4 september 2018
Is jouw verhaal het waard om te vertellen? Veel ondernemers en professionals die ik tegenkom hebben moeite om antwoord te geven op die vraag. Ze vinden het moeilijk om zichzelf te presenteren en onderschatten de waarde van hun werk, de dingen die ze meemaken of hun inzichten. Ik worstelde daar zelf ook mee. Is dat voor jou ook herkenbaar? Hier zijn 3 presentaties die je absoluut inspireren om zelf te presenteren.
Lees meer

Blog image

De wekelijkse Speaking Matters Toolkit: 5 Tips voor een overwinningsspeech

27 september 2017
Angela Merkel verloor zondag met haar partij de christendemocraten flink tijdens de verkiezingen. In haar ‘overwinningsspeech’ toonde de bondskanselier zich echter zoals we haar kennen, strijdbaar, onaangedaan en met de blik vooruit gericht. In de Speaking Matters Toolkit vandaag, 5 tips voor een indrukwekkende overwinningsspeech.
Lees meer

Blog image

De kracht van Eberhard als spreker, en wat wij van hem kunnen leren

21 september 2017
Burgemeester Eberhard van de Laan van Amsterdam liet afgelopen week weten dat hij zijn functie neerlegt. Het maakte veel reacties los en de geliefde burgemeester kreeg zelfs woensdagavond een staande ovatie voor zijn ambtswoning. Van der Laan was geliefd. Zijn grootste kracht als spreker was dat hij oprecht en betrokken overkwam.
Lees meer

Blog image

Schaf de Troonrede af: en als dat niet lukt, 3 tips om het zelf beter te doen

20 september 2017
Prinsjesdag is een terugkerend ritueel; elke derde dinsdag van september hebben we de Gouden koets, de parade van hoedjes én de - zoals NRC hem ooit noemde - ‘gortdroge’ Troonrede. Elk jaar kijken we met plaatsvervangende schaamte naar de rede om te concluderen dat het het net niet is. Maar geef nou eens niet (helemaal) de schuld aan de houterigheid van Koning Willem-Alexander. Het middel past namelijk niet bij het protocol. Doorbreek de traditie en schaf de troonrede in de huidige vorm af.
Lees meer

Blog image

Als spreker krijg je een waardevol cadeau

2 juni 2017
Een heleboel sprekers beseffen het niet echt. Ze staan op het podium, of voor hun publiek en hebben het idee dat alleen zij iets belangrijks te bieden hebben. Maar eigenlijk krijg je als spreker een heel waardevol cadeau van je publiek.
Lees meer

Blog image

Je eigen tips in de praktijk brengen…

30 mei 2017
Nog een paar uur en dan spreken op de startersbijeenkomst van de Rabobank Eemland. Het blijft eng, hoeveel goede tips je jezelf ook kunt geven:) Dus nog maar weer even mijn beste adviezen van stal gehaald
Lees meer

Blog image

Als spreker heb je maar één missie

21 mei 2017
Hoe maak je nou een verhaal als je jezelf moet presenteren? Wat is je missie? Daar heb ik zo vaak mee geworsteld.
Lees meer

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht