Speaking Matters blog

Blog image

Dit is een van de meest gemaakte fouten van sprekers. En hij is gemakkelijk te voorkomen

21 juni 2019
Een paar jaar geleden nam een belangrijke en zeer gewaardeerde directeur afscheid van het bedrijf waar hij werkte. De organisatie plande een mooie afscheidsreceptie en een speech door iemand van buiten de organisatie. Ik kreeg de vraag om de speech te schrijven.
Lees meer

Blog image

Presenteren en voetbal: de 7 belangrijkste overeenkomsten

10 juni 2019
De Oranje Leeuwinnen spelen vandaag hun eerste wedstrijd van het WK 2019 en het team is een serieuze favoriet op het toernooi. Wat hebben presenteren en voetbal gemeen met elkaar? Meer dan je denkt. De 7 belangrijkste overeenkomsten.
Lees meer

Blog image

Indrukwekkende Speech Vrijdag: Aletta Jacobs over het vrouwenkiesrecht

17 september 2018
Ze was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. Aletta Jacobs (1854-1929) was op alle fronten een zeer bijzondere vrouw. In deze blog besteed ik elke week aandacht aan een indrukwekkende speech door een Nederlandse vrouw*.
Lees meer

Blog image

Je overtuigt niet met feiten

6 september 2018
‘Een idioot’, zo zou de stafchef van het Witte Huis John Kelly president Donald Trump hebben genoemd. Dat is te lezen in het boek Fear van journalist Bob Woodward dat binnenkort verschijnt in Amerika. De stafchef ontkende direct en verklaarde volledig toegewijd te zijn aan de president. Wie van de twee moet je nou geloven? We zijn geneigd diegene te geloven waar we het meest mee gemeenschappelijk hebben. Dat geldt ook voor jouw als spreker.
Lees meer

Blog image

3 speeches die je zeker inspireren om zelf te presenteren

4 september 2018
Is jouw verhaal het waard om te vertellen? Veel ondernemers en professionals die ik tegenkom hebben moeite om antwoord te geven op die vraag. Ze vinden het moeilijk om zichzelf te presenteren en onderschatten de waarde van hun werk, de dingen die ze meemaken of hun inzichten. Ik worstelde daar zelf ook mee. Is dat voor jou ook herkenbaar? Hier zijn 3 presentaties die je absoluut inspireren om zelf te presenteren.
Lees meer

Blog image

De wekelijkse Speaking Matters Toolkit: 5 Tips voor een overwinningsspeech

27 september 2017
Angela Merkel verloor zondag met haar partij de christendemocraten flink tijdens de verkiezingen. In haar ‘overwinningsspeech’ toonde de bondskanselier zich echter zoals we haar kennen, strijdbaar, onaangedaan en met de blik vooruit gericht. In de Speaking Matters Toolkit vandaag, 5 tips voor een indrukwekkende overwinningsspeech.
Lees meer

Blog image

De kracht van Eberhard als spreker, en wat wij van hem kunnen leren

21 september 2017
Burgemeester Eberhard van de Laan van Amsterdam liet afgelopen week weten dat hij zijn functie neerlegt. Het maakte veel reacties los en de geliefde burgemeester kreeg zelfs woensdagavond een staande ovatie voor zijn ambtswoning. Van der Laan was geliefd. Zijn grootste kracht als spreker was dat hij oprecht en betrokken overkwam.
Lees meer

Blog image

Schaf de Troonrede af: en als dat niet lukt, 3 tips om het zelf beter te doen

20 september 2017
Prinsjesdag is een terugkerend ritueel; elke derde dinsdag van september hebben we de Gouden koets, de parade van hoedjes én de - zoals NRC hem ooit noemde - ‘gortdroge’ Troonrede. Elk jaar kijken we met plaatsvervangende schaamte naar de rede om te concluderen dat het het net niet is. Maar geef nou eens niet (helemaal) de schuld aan de houterigheid van Koning Willem-Alexander. Het middel past namelijk niet bij het protocol. Doorbreek de traditie en schaf de troonrede in de huidige vorm af.
Lees meer

Blog image

Als spreker krijg je een waardevol cadeau

2 juni 2017
Een heleboel sprekers beseffen het niet echt. Ze staan op het podium, of voor hun publiek en hebben het idee dat alleen zij iets belangrijks te bieden hebben. Maar eigenlijk krijg je als spreker een heel waardevol cadeau van je publiek.
Lees meer

Blog image

Je eigen tips in de praktijk brengen…

30 mei 2017
Nog een paar uur en dan spreken op de startersbijeenkomst van de Rabobank Eemland. Het blijft eng, hoeveel goede tips je jezelf ook kunt geven:) Dus nog maar weer even mijn beste adviezen van stal gehaald
Lees meer

Blog image

Als spreker heb je maar één missie

21 mei 2017
Hoe maak je nou een verhaal als je jezelf moet presenteren? Wat is je missie? Daar heb ik zo vaak mee geworsteld.
Lees meer

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma
     Beemden 17
     3831 GK Leusden

 +31 (0)6 50 80 29 66

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
Velden met een * zijn verplicht