Beeld

Als spreker krijg je een waardevol cadeau


2 juni 2017

Een heleboel sprekers beseffen het niet echt. Ze staan op het podium, of voor hun publiek en hebben het idee dat alleen zij iets belangrijks te bieden hebben. Maar eigenlijk krijg je als spreker een heel waardevol cadeau van je publiek. Namelijk hun tijd en aandacht. Het allerbelangrijkste wat je moet doen als spreker is dat waarderen en er zorgvuldig mee om gaan.

Dat betekent dat je je publiek serieus moet nemen. En dat is niet alleen op het moment zelf, maar dat begint al tijdens de voorbereiding: Verdiep je in je publiek! Weet voor wie je gaat spreken, wat er in hun hoofd omgaat, waar ze zich mee bezig houden en waarom ze naar jou komen luisteren. Ook al is het een ‘verplicht’ nummer, omdat ze er nou eenmaal bij aanwezig zijn, dan nog geven ze jou hun tijd en hun aandacht. Waardeer dat.

Het is één van de belangrijkste elementen van een presentatie, de interesse in de ander. Alleen dan ontstaat er verbinding.

Nou denk je misschien, dat is toch logisch. Maar ik heb vaak meegemaakt dat het eerder uitzondering is dan regel dat een spreker zich echt in zijn publiek verdiept.
Als speechschrijver is dat confronterend, en heb je daar maar ten dele invloed op. Je kunt een technisch goede speech schrijven, maar als het de spreker niet uitmaakt wie hij voor zich heeft, dan gaat het nooit werken.

Een goede spreker neemt zijn publiek serieus en bereid zich goed voor. Helaas zijn er nog altijd sprekers die zich nauwelijks voorbereiden, en nog erger, die dat ook nog eens gewoon aangeven. Misschien heb je het wel eens gehoord, een spreker die tegen zijn publiek zegt dat hij onderweg er naartoe heeft nagedacht wat hij zou zeggen. Als dat geen belediging is voor je publiek! Het betekent niks anders dan dat je je publiek niet serieus neemt.

Het beste dat je als spreker kunt doen is de tijd van je publiek als iets kostbaars te beschouwen. Ze zitten daar voor jou. Het mooiste cadeau wat je terug kunt geven, is om daar zorgvuldig mee om te gaan. Bedenk dat eens een volgende keer als je gaat spreken.

Terug naar het overzicht

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht