Beeld

3 speeches die je zeker inspireren om zelf te presenteren


4 september 2018

De anekdote-presentatie
Om te presenteren hoef je heus geen revolutionaire inzichten te hebben. Dat bewijst deze commencement speech van Steve Jobs uit 2005. Hoewel hij natuurlijk een meesterspreker was met zijn baanbrekende ideeën, vertelt hij hier ‘slechts’ een paar anekdotes uit zijn leven. Hiermee geeft hij de afgestudeerde studenten tijdens deze presentatie een belangrijke en waardevolle les mee.

Gebruik je ervaringen
Zoveel wijsheid heb jij vast ook in je. Het feit dat je ademt en leeft betekent al dat je kennis en inzichten opdoet waar anderen iets aan kunnen hebben. Bedenk maar eens hoe vaak je vrienden, familie of collega’s van advies voorziet in het dagelijkse leven. Als spreker kun je eindeloos putten uit die prachtige bron van levenservaringen, Dus, zeg het eens met anekdotes!

De recht-uit-het-hart-presentatie
Zo nu en dan zijn er presentaties die recht uit het hart komen en die het publiek ook recht in het hart raken. Voor een indrukwekkend voorbeeld moeten we even terug in de tijd. In 1992 gaf de Canadese Severn Suzuki een presentatie in Rio de Janeiro tijdens de United Nations Earth Summit. Suzuki was toen pas 12 jaar oud, maar haar speech maakte wereldwijd een enorme indruk (18 miljoen keer bekeken). Wat vooral opviel was niet alleen haar duidelijke taal en dat ze een wereldwijd probleem wist terug te brengen tot iets kleins en persoonlijks. Ze viel ook op omdat haar boosheid en verontwaardiging recht uit haar hart kwamen.

Wat maakt jou boos?
Onderzoek eens bij jezelf waar je boos, verontwaardig of juist enthousiast van raakt in je werk, hobby of leven en vertel daar over. Ik zie vaak sprekers die hun eigen emotie wegstoppen, uit schaamte of angst dat mensen het raar vinden. Maar je eigen emoties zijn vaak juist een geweldig uitgangspunt om met passie te presenteren. Hier is trouwens een handige test om te zien hoe goed jij emoties kunt herkennen. Ook handig als spreker!

De presentatie van Suzuki zette haar leven op zijn kop en als volwassene zet ze zich nog steeds in voor het milieu.

De sympathieke-presentatie
Voor sommige sprekers smelt ons hart. Bijna iedereen vindt ze sympathiek als ze spreken. Dat geldt ook voor de New Yorkse vrijwillige brandweerman Mark Bezos. In een korte presentatie vertelt hij de zaal over het belang van vrijwilligerswerk. Zijn boodschap in het kort is dat je geen held hoeft te zijn. Elke kleine actie maakt volgens hem al een verschil. Op zich niks nieuws, toch krijgt Bezos een daverend applaus van het publiek als hij klaar is.

Lach om jezelf
Waarom vinden we hem dan zo sympathiek als spreker? Bezos neemt zichzelf niet te serieus. Natuurlijk, hij staat daar voor een heel serieus onderwerp en dat punt maakt hij ook duidelijk. Maar ondanks zijn belangrijke boodschap maakt hij zichzelf niet tot het onderwerp. Een andere spreker die dat heel goed kon is Barack Obama. Als president van Amerika kon hij zichzelf in sommige presentaties zelfs op de hak nemen. Hij was nooit belangrijker dan het onderwerp, oké bijna nooit. En zijn perfecte gevoel voor timing zorgde ervoor dat hij de lachers regelmatig op zijn hand wist. Ook al is je onderwerp nog zo belangrijk, blijf wie je bent en neem jezelf niet al te serieus😉

Lees hier hoe het in ons brein werkt wanneer we een ander leuk vinden?

Kort, korter, kortst
Is het je trouwens opgevallen dat zowel Suzuki en Bezos geen uren nodig hadden om een verpletterende indruk achter te laten? Wees niet bang om te schrappen in je presentatie.
Tijdens een presentatie gaat het niet om zelfvertrouwen of gelikte presentatietechnieken, het gaat er om dat jij een verhaal te vertellen hebt dat de moeite waard is. We luisteren namelijk het allerliefste naar mensen met passie.

Mijn hart gaat sneller kloppen van inspirerende sprekers. Heb jij een goed verhaal te vertellen, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem gerust contact met me op, misschien kan ik je helpen.

Terug naar het overzicht

Contact opnemen

Contactgegevens

 Speaking Matters
     Rixt Albertsma

 info@speakingmatters.nl

Contactformulier
    Velden met een * zijn verplicht